Begin 2014 werd Marc Eysink Smeets door de Stichting Jheronimus Bosch 500 gevraagd de programmalijn ‘Het visioen van de stad’ oftewel ‘het stadsluik’ te coördineren. Dit programmaluik van de Bosch 500 manifestatie stond voor de verbinding met de stad en deelname van Bosschenaren aan het activiteiten rond Jheronimus Bosch. Twee jaar voor het Bosch jaar in 2016 bestond er veel kritiek in de stad op het contact vanuit de stichting met de stad.
Marc ging aan de slag met de vele ideeën die in de voorgaande jaren bij de stichting waren aangeleverd, stimuleerde verschillende partijen om samen te werken aan grotere manifestaties, maar maakte ook snel praktische afspraken met bijvoorbeeld de Oeteldonkse Club om carnaval 2016 in het teken van Bosch te zetten.
Een greep uit de rest van het programma dat door Marc werd geïnitieerd en gecoördineerd:

  • Beeldend kunstenaars en beeldende kunst instellingen gingen samenwerken in de Bosch Open Expo; een tentoonstellingsproject met open inschrijving waar meer dan 800 werken voor werden ingestuurd.
  • Sport en bewegen organisaties maakten 3 achtereenvolgende jaren Bosch Beweegt: een theatraal project waar sporters, dansers en muzikanten samenwerkten.
  • Alle cultuur-historische verenigingen gingen samenwerken aan ’De wereld van Bosch’ waarin en deel van de Bossche binnenstad werd teruggebracht naar de middeleeuwen.
  • Voor een groots zangproject met amateurkoren werden 10 nieuwe Nederlandstalige kleinkunstliederen geschreven door gerenommeerde tekst- en toondichters bij werken van Bosch.
  • Met koren en fanfares uit de gemeenten rond ’s-Hertogenbosch werd bijzonder muziekspektakel op 4 locaties uitgevoerd: Fanfari Bombari.
  • Maandelijks werden geïnteresseerden bijgepraat in het Bosch 500 café en een breed samengesteld panel dacht mee over verschillende programma onderdelen.
    Ondanks grote scepcis in de aanloop naar het Boschjaar werd het herdenkingsjaar een doorslaand succes en was de stad trots op de geleverde prestatie. De manifestatie ‘Jheronimus Bosch 500’ viel vele malen in de prijzen.

Aftermovie Bosch 500:

Reacties zijn gesloten.