De manifestatie Jheronimus Bosch 500 werd op 11 december 2016 afgesloten met een manifestatie op het Wilhelminaplein aan de rand van het centrum van ’s-Hertogenbosch. Hier kwamen diverse projecten uit het jaar samen. De koren er orkesten uit het regio-project Fanfari Bombari zorgen voor de muzikale setting, maar de grote trekker was vooral de vurige ontsteking van ‘Het Bosch Beest’.
Het ‘Bosch Beest’ naar een idee van Paul van Dongen en een ontwerp van Marianne van Heeswijk is een 12 meter hoge drie-zijdige uil die in elkaar is gesmeed in de speciaal opgezette stadssmederij. Hier konden Bosschenaren in workshops mee werken aan de tot standkoming van het beeld. Ze werden daarin begeleid door jongeren werkzaam bij Opis; voortijdige schoolverlaters bijvoorbeeld, jongeren die moeten re-intergreren na detentie, of GGZ-patiënten en moeilijk opvoedbare jongeren.
Door deze unieke samenwerking werd het Bosch Beest echt een beeld van, voor en door de stad.

Marc Eysink Smeets koppelde Paul van Dongen en Marianne van Heeswijk aan elkaar om van 2 losse, wat kleinere ideeën, tot een groter en indrukwekkender project te komen. Vervolgens maakte hij ook de verbinding met Fanfari Bombari en de vuurwerkmakers van Divi-Divi om het slotspektakel extra luister bij te zetten. Er kwamen zo’n 5.000 mensen op de afsluiting van het Bosch-jaar af.

https://www.boschbeest.nl/
foto’s: Ben Nienhuis

Reacties zijn gesloten.