Sinds 2010 legt elke derde week van juni een hedendaagse stoet van kunstzinnige creaties een route over Bossche wateren af. Een parade die recht doet aan de creativiteit van Jheronimus Bosch. Het publiek kan de drijvende, peddelende en wadende optocht vanaf oevers en tribunes volgen. De creaties ontstaan in nauwe samenwerking tussen professionele kunstenaars met amateurkunstbeoefenaars, [sport]verenigingen en enthousiaste vrijwilligers. Voor deze stoet putten de professionele makers – beeldende kunstenaars, vormgevers, componisten, regisseurs, choreografen etc. – inspiratie uit werk en gedachtegoed van Bosch.

Bosch Parade is door Marc Eysink Smeets in samenwerking met Miesjel van Gerwen en Bart van Dongen ontwikkeld op verzoek van de Stichting Jheronimus Bosch 500. In 2016 herdenkt ‘s-Hertogenbosch het 500e sterfjaar Jheronimus Bosch, de grootste Nederlandse schilder uit de middeleeuwen.
Tussen 2010 en 2016 wordt jaarlijks met medewerking van velen uit de stad de Bosch Parade gerealiseerd en het draagvlak voor Bosch 500 vergroot en verdiept.
Na 2016 is de Stichting Tijdvaarders verantwoordelijk voor het evenement dat dan eens per twee jaar wordt uitgevoerd. Marc Eysink Smeets verzorgt de zakelijke leiding van dit project.

www.boschparade.nl

Foto’s: Joep Lennarts en Ben Nienhuis

Reacties zijn gesloten.