De 5 grote steden in Brabant trokken samen met de provincie Noord-Brabant op om in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa te worden. Eindhoven was de beoogde naamdrager. Om die titel in de wacht te slepen werd een bidbook samengesteld dat een Europese jury moet overtuigen van de Brabantse kandidatuur.

In het voorjaar van 2012 moesten de gemeenteraden en provinciale staten instemmen met de plannen en met het benodigde budget. Zij kregen dus een concept bidbook voorgelegd. Op 4 april werd dit concept gepresenteerd in de Tilburgse Koepelhal met een korte, gevarieerde presentatie met het Brabants Fietsharmonisch Orkest, Eindhovense breakdancers, het Brabant Koor en een trapeze act van Passe-Pieds een duo van studenten van de circusopleiding te Tilburg.

De trapeze-act van Passe-pied verbeelde de samenwerking van de Brabantse steden. Afhankelijk van en vertrouwend op elkaar maar ook kibbelend en op elkaars tenen staand. Het fietsorkest refereerde aan de Brabantse tradities van harmonieën, optochten en processies.

Marc Eysink Smeets stelde het programma samen, daarin bij gestaan door Bart van Dongen (muzikale regie) en Marlies Germanus (productie).

Uiteindelijk kreeg Leeuwarden de titel Culturele Hoofdstad 2018 in het najaar van 2013 toegewezen.

foto’s John Claasen

Reacties zijn gesloten.