Op zondagavond 31 augustus 2008 stond het Bossche Stadhuis in lichterlaaie. Op 30 augustus 2009 volgde het oudste bakstenen huis van Nederland: de Moriaan. In dit gebouw is het VVV kantoor gehuisvest. Met deze verrassende ‘standsbranden’ werd de jaarlijkse stadskermis van ’s-Hertogenbosch afgesloten. Dit vuurwerkconcept werd bedacht door Marc Eysink Smeets.

De gemeente ’s-Hertogenbosch wil de Bossche Kermis een kwaliteitsimpuls geven. Samen met Wim Claessen gaf Marc Eysink Smeets advies over het toevoegen van bijzondere activiteiten aan het traditionele kermisaanbod. Zo waren koorddansers en luchtacrobaten op de kermis te zien en zorgde het Rad des Doods /La Roue de la Mort daar voor huiveringwekkend spektakel.

Groot vuurwerk afsteken midden in de stad mag niet meer. Om de afsluiting van de kermis toch met vuurwerk luister bij te zetten werd een speciaal concept bedacht waarbij gebruik gemaakt wordt van licht, rook, gasvlammen en theatervuurwerk. Zo wordt gesuggereerd dat een pand in brand staat.
Geïnspireerd door een aantal schilderijen van Jeroen Bosch waarop een brandende stad is te zien, is het plan opgevat om jaarlijks een deel van de Bossche stadsbrand van 1463 te verbeelden. Dit moet in de aanloop naar 2016, het Jeroen Boschjaar, uitgroeien tot een groots en vurig spektakel op de Markt van ’s-Hertogenbosch.

Bij de ontwikkeling van dit concept werkte Marc Eysink Smeets nauw samen met pyrotechnicus Lieven Slabbinck van Divi-Divi Special Effects.

Kijk hier naar de stadhuisbrand op You Tube

Kijk hier naar de Moriaanbrand op You Tube

www.debosschekermis.nl

Reacties zijn gesloten.